diumenge, 15 de març del 2015

Primera Jornada d'Integració Social "Normalitzar la salut mental des de l'àmbit social".



El dijous passat, 12 de març, es va dur a terme la primera Jornada tècnica d’integració social a l’EDN, sota el títol “Normalitzar la salut mental des de l’àmbit social”.
L’obertura de l’acte va ser a càrrec del senyor Josep Oliva i Santiveri, diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, també per l’alcalde de Navàs i regidor d’educació, el senyor Jaume Casals i Ció, així com també la senyora Raquel Rodríguez Boixader, regidora de les àrees de sanitat i d’atenció a les persones, a partir de la benvinguda i obertura de la jornada per part de la directora de l’EDN Diana González.
 A la imatge veiem, d'esquerra a dreta, el diputat Josep Oliva, la directora de l'EDN Diana González, l'Alcalde de Navàs Jaume Casals i la regidora Raquel Rodríguez.


Aquí podem veure una imatge de la sala d'actes de l'EDN pràcticament plena de públic.


Tot seguit la Berta Oliveres Peig, llicenciada en comunicacions audiovisuals, ens va explicar, introduir el documental dirigit i produït per ella mateixa “Amunt”, sobre el trastorn bipolar en la fase eufòrica o maníaca. Ella, que també forma part dels 10 protagonistes que expliquen les seves vivències en el documental, va transmetre al públic assistent, i d’una manera molt propera i entenedora, la vivència d’aquest trastorn, la necessitat de no estigmatitzar i, en la mesura del possible, fer-ne un pòsit positiu per a la persona. Va contestar amablement a diverses interpel·lacions, la majoria d’aquestes amb un profund agraïment cap al seu treball i cap al seu testimoni.

Si voleu accedir a la seva pàgina web cliqueu aquí. 

 Imatge del documental "Amunt"

Si voleu  veure el documental, hi podeu accedir clicant en aquest enllaç.

 En aquesta foto podem veure la Berta Oliveres Peig, a la dreta de la imatge, presentant i explicant el documental "Amunt", acompanyada per l'Albert Cunill, professor d'integració social.


A partir d’aquí es van anar presentant programes, dispositius, serveis, projectes,... que treballen i/o actuen des de l’àmbit social.
La Gemma Prat, psicòloga i coordinadora tècnica del que aviat serà el programa Apropa, va explicat la innovadora visió que aquest està proposant per a donar recursos a les persones per tal que aquestes siguin el més autònomes i apoderades possible en el seu procés de normalització social. El centre del programa és la persona, no els dispositius diversos de que compte, i en funció d’aquesta es plantejarà l’itinerari particular, únic i exclusiu per a cadascú.
 Gemma Prat, a l'esquerra, coordinadora tècnica del programa "Apropa", acompanyada de la Noemí Gudayol, professora d'integració social.


Tot seguit la Gemma Lana, psicòloga de la Llar residència la Sardana de Manresa, junt amb l’Alba Ruiz, treballadora social d’aquest servei, van explicar la finalitat, forma de treballar, usuaris a qui va adreçat,... aquest dispositiu. La llar residència és una alternativa de lloc de vida per a persones amb trastorn mental sever, en fase d’estabilització, que no poden viure autònomament o que tampoc poden tirar endavant fàcilment vivint amb les seves famílies. Cal destacar que ens va xocar la llista d’espera que pot arribar a ser de més de tres anys.

Si voleu saber més sobre la llar residència cliqueu aquí.
 
 A l'esquerra de la imatge  l'Alba Ruiz, treballadora social de la llar residència La Sardana, al centre la Gemma Lana, psicòloga d'aquest servei, en el moment de ser presentades per Albert Cunill, professor d'integració social.


Durant la pausa-berenar, un bon moment per a fer relacions, comentar les ponències, etc.


Després d’una pausa berenar la terapeuta ocupacional de la Fundació humanitària Josep Trueta de Berga, la Laia Lores, ens va explicar el projecte d’aquesta entitat, centrat en tres grans línies. Per una banda la línia ecològica (reciclant material mèdic), per una altra la humanitària (amb projectes de cooperació en quatre països d’arreu del món) i la tercera, l’acció social (centrada en la inserció sociolaboral de persones amb trastorn mental i altres projectes). És dins d’aquesta acció social que va explicar la feina que fan a través del CET de reciclatge de medicaments i el projecte de parelles artístiques del Berguedà.

Per accedir a la web de la fundació ciliqueu aquí.
 
A l'esquerra de la imatge la Laia Lores, terapeuta ocupacional de la Fundació humanitària Josep Trueta de Berga, preparant-se per explicar el seu projecte, mentre es presentada per la Puri Estruch, professora d'integració social.


Seguidament la Rosa Serrano, mare d’una nena amb TEA, coordinadora i fundadora del Centre de recursos TEA a la Catalunya central, va explicar què és el trastorn de l’espectre autista, com va sorgir la idea de crear un centre de recursos així a les nostres comarques, com treballen, què hi fan,... així com també ens va mostrar material que van editant i va fer una crida per a tots aquells que vulguin col·laborar en el projecte com a voluntaris.

Qui vulgui saber més sobre el Centre de recursos, fer voluntariat, implicar-s'hi, etc. pot clicar en aquest enllaç.
 
 En aquesta foto veiem a la Rosa Serrano, a l'esquerra, en plena explicació del Centre de recursos TEA a la Catalunya central, acompanyada de la Puri Estruch, professora d'integració social.


Per tancar la part de projectes vam tenir la representació dels protagonistes en primera persona, persones amb trastorn mental i familiars d’aquests. Així l’Anna Nogués ens va parlar de Salut Mental Catalunya delegació del Bages, com a associació d’amics, familiars i persones amb problemes de salut mental, des de la perspectiva fonamental de les famílies, les persones cuidadores i més properes als afectats. En la mateixa línia en Joan Carrió, de la mateixa associació i com a pare d’una persona amb trastorn mental, va explicar el programa Activa’t que dóna suport, orientació, acompanya,... a les famílies. I finalment en Josep Franch, membre del programa Obertament, actualment molt promocionat a TV3 a través de la campanya “Dóna la cara per la salut mental”, va parlar en primera persona com a afectat per un trastorn mental i com està lluitant i reivindicant la no estigmatització, la normalització total de les persones (totes) des d’una visió ben àmplia de la diversitat de maneres de ser, sentir, viure,... Va acabar fent una crida a sumar esforços en aquest tema.

Per accedir a la web de Salut Mental Catalunya cliqueu aquí.

Si vols saber més sobre el projecte Activa't clica aquí.  

I si el que vols és participar, conèixer, etc el projecte Obertament clica en aquest enllaç.

 D'esquerra a dreta podem veure en Joan Carrió, l'Anna Nogués, l'Albert Cunill i a la dreta del tot en Josep Franch.


I com a cloenda de la Jornada, La germana clarissa Sor Lucía Caram,sota el títol “Efectes de la crisi en la salut mental” va fer una efervescent defensa del tracte a les persones, no als usuaris, des de la proximitat i des del compromís personal, reivindicant que la distància òptima de la tasca professional ha de ser, com a mínim la de proximitat. El compromís el va plantejar no només en la tasca professional, sinó des de l’actitud personal, la posició vital de cadascú de nosaltres per a afrontar els reptes d’una societat generadora de desigualtat, fomentadora de molt individualisme,... Va donar molta importància a la reflexió sobre si és la crisi econòmica la causant d’una davallada quant a valors o si és a l’inrevés i és justament la manca de valors socials i humanitaris la causa de la crisi econòmica actual. Va cloure, després de respondre alguna qüestió, apel·lant a la reflexió per l’acció des d’allò proper, tan proper que cal mirar cap endins i veure que hem d’endreçar en nosaltres mateixos per a actuar en el nostre entorn de parella, família, amistats, poble o ciutat, etc.

Si vols accedir al Projecte Mosaic clica aquí. 

Si el que vols és contactar amb la Fundació Rosa Oriol, el Banc d'aliments de Manresa, clica en aquest link.
 
 A l'esquerra de la foto veiem a Sor Lucia Caram en la seva intervenció, cloenda de la jornada, acompanyada per la Puri Estruch, professora d'integració social.

 Aquí podem veure, després del tancament de la Jornada, a Sor Lucía Caram junt amb la Diana González, directora de l'EDN.


Cal dir que tant en els moments inicials, de rebuda, en la pausa descans així com a l’acabar la jornada, van ser moments d’intercanvi, de fer xarxa de trobar o de retrobar gent implicada, interessada, preocupada pel sector i que va agrair, valorar i elogiar la proposta que hem fet des de la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat de l’EDN.
 L'equip de professors organitzadors de la primera jornada d'integració social, d'esquerra a dreta trobem en primer lloc a la Noemí Gudayol, l'Anna Pons, l'Anna Solé O., l'Albert Cunill, la Puri Estruch i la Montse Soler.

Des d’aquí volem donar les gràcies a tothom: ponents, afectats, familiars, professionals, participants, alumnes, professors, la direcció de l’EDN, polítics, etc. que han aportat el seu esforç, recolzament, interès i suport incondicional i desinteressat per poder dur a terme aquesta primera jornada tècnica d’integració social amb èxit. Moltíssimes gràcies !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada