dijous, 19 de novembre del 2015

Primer d'Integració Social visita serveis de Salut Mental



Avui dijous dia 19 de novembre, amb el grup de Primer d'Integració Social, hem visitat la residència La Sardana per a persones que han patit o pateixen malalties mentals severes i que necessiten un lloc de vida adequat a les seves necessitats. Aquest servei és del grup Mutuam i ens ha atès amablement la psicòloga de la residència, la Gemma.

La llar-residència La Sardana és una unitat d’atenció residencial oberta per a persones amb malaltia mental crònica i compensada que es troben en procés de reinserció social. Comparteix espai amb la residència assistida per a gent gran Mutuam Manresa al popular barri de les Escodines, a la zona nord de la ciutat.

L’edifici, un antic convent reformat, disposa d’uns equipaments moderns i diàfans, que es combinen amb detalls que s’han respectat de l’estructura original.

Hem pogut passejar per tot el servei, veient el taller de costura, les sales d'estar, els quadres organitzatius,...

Podeu veure algunes fotos sobre per damunt d'aquest text.


Avui, dijous 19 de novembre, després de visitar la residència de Mutuam hem anat a visitar el Projecte Mosaic, ens han atès la Hélène (educadora social) i la Glòria (terapeuta ocupacional).
El Projecte Mosaic, és un programa social que pretén assegurar una assistència integral i de qualitat a les persones que pateixen problemes de salut mental i/o addiccions de la Catalunya Central. Depèn jurídicament de la Fundació Tomàs Canet i es gestiona amb la participació d'altres quatre entitats:
Ajuntament de Manresa
Fundació Althaia
Germanes Dominiques del Convent de Santa Clara
Orde Hospitalari Sant Joan de Déu

Objectius:
  • Donar resposta a les necessitats d'oci, temps lliure, socials i laborals de persones amb malaltia mental.
  • Afavorir la seva inserció comunitària i laboral.
  • Donar una atenció complementària i coordinada amb la sanitària.
  • Sensibilitzar i implicar a la comunitat, les entitats i les administracions.
 El Projecte Mosaic compta amb diferents serveis:
  • Club Social
  • Oficina Tècnica Laboral (OTL) del Bages
Per a més informació clica aquí.






Finalment en Carles Mujal ens ha explicat el Projecte Activament Catalunya Associació, col·l3ctiu actiu de persones amb experiència de trastorn menta.

Són un grup de persones que passen o han passat l’experiència del trastorn mental i que s'organitzen per a participar com agents actiu en l’àmbit de la salut mental de Catalunya.
Han decidit constituir-se com associació per millorar la qualitat de vida de totes i cadascunes de les persones del seu col·lectiu i per fer d’aquesta una societat més justa i inclusiva.

Així expliquen perquè neix aquesta nova associació: 
"A l’àmbit de la salut mental de Catalunya hi ha moltes entitats i serveis de salut mental, inclouen diverses associacions i federacions. Aleshores, algunes persones podrien preguntar-se: per a què constituir una nova associació?
La majoria de les persones que constituïm ActivaMent, sinó totes, hem passat per diverses entitats i serveis. D’aquesta experiència prèvia hem arribat a la conclusió que existeix la necessitat de crear una associació feta per i per a nosaltres, amb nosaltres, inclusiva, realment democràtica i que no sigui contradictòria amb les necessitats de les persones que passem o hem passat l’experiència del trastorn mental."

Quins són els Objectius d’ActivaMent?
Atorgar veu al nostre col·lectiu davant de les administracions i les institucions.
Defensar els nostres drets i deures.
Col·laborar, com agent actiu, amb els serveis i d’altres institucions de salut mental de Catalunya.
Lluitar contra l’estigma i l’autoestigma que patim les persones que hem estat diagnosticades amb un trastorn mental.
Fomentar l’empoderament de les persones del nostre col·lectiu.
Oferir-nos recolzament mutu.

Agraïm l'atenció i temps que ens ha dedicat en Carles Mujal. Moltes gràcies !



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada